Kawa jest prawdopodobnie jednym z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Jest to popularny nawyk, z którego korzystają ludzie w różnym wieku. Niektóre z faktów, które często są źle rozumiane w przypadku kawy, obejmują to, że zawiera ona kofeinę i że istnieją różne rodzaje kawy. Jednak ten artykuł skupi się na korzyściach zdrowotnych kawy. Podsumowanie Poniżej omówiono szereg najczęstszych właściwości kawy.
Kofeina blokuje neuroaktywny neuroprzekaźnik w mózgu, wywołując efekt pobudzający. To z kolei zwiększa poziom energii, nastrój i wszystkie inne aspekty funkcjonowania mózgu. W wyniku tego efektu osoby pijące kawę często zgłaszają zwiększony poziom energii i lepszy sen. Oprócz poziomu energii i snu osoby pijące kawę często zgłaszają poczucie witalności i czujności umysłowej. Może to poprawić czujność u tych, którzy pracują przez wiele godzin i którzy mogą potrzebować wykonywać swoje zadania bez większego namysłu i koncentracji. Niektórzy piją nawet kawę tuż przed podjęciem aktywności fizycznej, ponieważ kofeina może zwiększyć intensywność treningu.
Magnez to minerał bez kofeiny, który może pomóc w zmniejszeniu skutków stresu. Ponadto może zwiększać poziom energii i nastrój. Na przykład picie kawy może pomóc osobie, która z powodu lęku ma trudności z koncentracją lub zasypianiem. Wysoki poziom magnezu w organizmie wiąże się z szeregiem korzyści fizycznych, takich jak mniejszy ból i choroba, poprawa stanu skóry i włosów, poprawa pamięci i koncentracji oraz poprawa funkcji odpornościowej.
Jedną z najbardziej znanych właściwości kawy jest jej zdolność do poprawiania funkcji mózgu dzięki wysokiej zawartości kofeiny. W wielu ostatnich badaniach zarówno osoby starsze, jak i młodsze zostały poproszone o wypełnienie kwestionariuszy dotyczących spożywania kawy, a także ogólnego funkcjonowania mózgu i zdrowia fizycznego. Podczas gdy starsze osoby wydawały się mieć zmniejszoną zdolność koncentracji i koncentracji, osoby z młodszej grupy wykazały zwiększoną zdolność do przetwarzania informacji. Ten efekt nie był specyficzny dla spożywanej kofeiny; testowano również inne substancje, ale połączenie kofeiny i IQ wykazało wyraźny związek. Udowodniono, że kofeina zwiększa szybkość funkcji mózgu, a połączenie okazało się niezwykle skuteczne w zwiększaniu funkcji mózgu, jednocześnie zmniejszając negatywny wpływ na różne aspekty fizyczne.
Kolejna z wielu dobroczynnych właściwości kawy zawiera przeciwutleniacze. Polifenole przeciwutleniające obecne w kawie mają silne właściwości chemiczne, które działają jak wolne rodniki. Wolne rodniki są wysoce reaktywnymi, szkodliwymi, niestabilnymi związkami, które mogą kraść elektrony ze zdrowych komórek, zwiększając ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, raka i wielu innych poważnych chorób. Przeciwutleniacze pomagają usunąć te wolne rodniki z organizmu, pozostawiając pacjentowi zdrowszy układ sercowo-naczyniowy.
Podsumowując, osoby pijące kawę wydają się mieć mniejsze ryzyko wystąpienia kilku poważnych problemów zdrowotnych, w tym marskości wątroby. Wydaje się, że są mniej podatni na rozwój choroby Alzheimera. Wydaje się, że ich zdolność do przetwarzania informacji jest ogólnie lepsza. Ci, którzy piją napoje zawierające kofeinę, wydają się mieć nieco wyższe IQ niż ci, którzy tego nie robią. Jednak wszystkie te korzyści mają swoją cenę, a osoby regularnie pijące kawę mogą być narażone na zwiększone ryzyko marskości wątroby i kilku innych nowotworów.